Ribbon / Stofgarn

KATEGORIER

Stofgarnets baggrund

Ribbon - også kendt som stofgarn, er særligt egnet til mere kraftig strik eller hækling. Ved anvendelse af ribbon til dine projekter, opnår du en overflade med en utrolig god struktur. Benytter du dig af ribbon, skal du som oftest op i de helt store strikkepinde og hæklenåle, idet garnet er så tykt og groft. Stofgarn kan være tungt at arbejde med, men det er dog hele besværet værd. Stofgarn er perfekt til interiør projekter og robust boligtilbehør, såsom hjemmelavede puffer, tæpper, kurve og tasker. 

Ribbon stofgarn produceres af genbrugte tekstiler fra mode- og tøjindustrien. Derfor kaldes det også ofte for båndgarn og/eller tekstilgarn. Her indsamles overskudslagre af hovedsageligt T-shirts i bomuld, som ikke har kunnet sælges i butikkerne eller som er blevet returneret grundet småfejl. Når tekstilerne er indsamlet flås de og spindes herefter igen på en specialkonstrueret maskine, som spytter bomuldsfibrene ud i den anden ende i de lange, brede og semi-elastiske tråde, som er karakteristisk for stofgarn. Det er altså et 100 % genbrugsprodukt og indeholder kun ganske få stabiliserende fibre udover bomulden. 

Hvad kan jeg bruge ribbon stofgarn til?

Ribon stofgarn er generelt anvendeligt til større hækle- og strikkeprojekter grundet dets massive fysiske egenskaber. Derfor bruges både Zpagetti, Ribbon XL og EkoYarn meget ofte til diverse interiørprojekter såsom gulvtæpper, grydelapper, dækservietter, bordskånere, pudebetræk, en puf til lænestolen og meget mere. Men stofgarn er dog også blevet populært til mere "fine" projekter og anvendes hyppigt til hæklede punge, håndtasker, Ipad covers og andre accessories. Du kan finde masser af inspiration til dette på bl.a. Instagram med hashtagget #zpagetti. Hvilket stofgarn du skal anvende til det specifikke projekt afhænger lidt af dine særlige præferencer: Skal det være blødt, elastisk, fluffy eller mere råt og stift? De 4 nævnte garnkvaliteter har hver deres egenskaber, men én ting er sikkert - mindst én af dem passer til det projekt du ønsker at starte på!  

Ribbon Stofgarn - et populært valg

Som tidligere skrevet er antallet af danskere, som strikker og hækler med stofgarn støt stigende. Det er der mange gode grunde til og det har fået efterspørgslen på disse garnkvaliteter til at skyde i vejret over de senere år. Stofgarn er nemlig specielt velegnet til robuste projekter såsom boligtilbehør og interiør, hvor de kreative muligheder er så godt som uendelige. Stofgarnet er forholdsvist tungt og er derfor også lidt hårdt at arbejde med, men til gengæld er det er flot og holdbart materiale. Hvis du ønsker at anvende stofgarn til dit næste projekt, så skal du sørge for at forsyne dig med et par store strikkepinde eller hæklenåle på minimum 8 mm i tykkelsen. Garnet er nemlig groft og tykt sammenlignet med de kvaliteter, du nok tidligere har arbejdet med. Den rigtige størrelse pind eller nål har stor betydning for det endelige resultat af dit projekt. Er du i tvivl om valget af hæklenål eller strikkepind, så kan vi sagtens hjælpe dig med dette. Stofgarnet er ikke så let at arbejde med, som andre garner. Men alligevel vil vi gerne anbefale dig at afprøve det, hvis du ikke har prøvet før - selv hvis du kun har lidt erfaring med strik og hækling. 

Du kan f.eks. anvende stofgarnet til hjemmelavede tæpper, tasker og flotte puffer til stuen. Hvis du leder efter opskrifter online, så vil du sikkert hurtigt falde over massevis af opskrifter, hvor stofgarn er anvendt. Derfor kan du med fordel søge god inspiration på kreative blogs og lignende. Du kan også søge inspiration i mine gratis opskrifter her.

Når du så er klar til at købe stofgarn, så skal du vælge mellem de forskellige kvaliteter og de farver, som de findes i. Du vil på hver kvalitet kunne finde frem til løbelængde, vægt, farve og vaskeanvisninger. For at vurdere hvor mange nøgler du skal bruge, bør du følge den opskrift, du ønsker at strikke eller hækle efter. Jeg har altid godt med varer på hylderne, men som nævnt ovenfor findes ikke alle stofgarner i indfarvningsnumre og derfor kan jeg ikke altid garantere, at jeg kan levere den samme farve senere, som du tidligere har købt.

God fornøjelse med dit stofgarns-projekt!