Islandsk Garn

KATEGORIER

Islandsk tradition for uld

Islandsk garn er noget helt særligt. I flere tusinder år har man avlet islandske får uden at blande dem med andre racer. Derfor har ulden tilpasset sig det islandske klima og opnået en høj kapacitet i forhold til varmeisolering og beskyttelse. Dækhårene er fine, bløde og meget elastiske med høj isoleringsevne. Grundet disse egenskaber er tøj lavet i islandsk uld lettere, varmere og mere vandafvisende end tøj lavet i andre uldsorter. Islandsk garn er miljøgodkendte, hvilket betyder, at du er med til at værne om miljøet, når du køber og bruger disse garnkvaliteter fremfor andre. Hensynet til miljøet går dog ikke ud over kvaliteten eller garnets skønhed. Farverne er smukke, fine og har et naturligt, afstemt udseende. Samtidig er det islandske garn lækkert af strikke i og fantastisk velegnet til filtning eller valkning.

På Island lever fårene frit størstedelen af året. Og med frit, menes der helt frit. De søger hvert forår langt op i fjeldene og græsser og det hænder, at de krydser de omkringliggende veje, for at komme fra et fjeld til et andet. Det kan det være et virkeligt charmerende og hyggeligt syn, at støde på en fåreflok, som er på vandring henover vejen. Sådan har det været på Island adskillige hundreder af år. Fårenes opvækst i dette uforurenede landskab bidrager til, at ulden fra disse får er blandt verdens absolut renest uldprodukter.

Uld og strik har dybe rødder i den islandske historie af samme grund. De barske forhold på øen højt mod nord gjorde ulden til en basal nødvendighed for at kunne eksistere i et udfordrende klima. Derfor blev den islandske strik så raffineret; man strikkede tykke trøjer, gerne med mønsker for at få uld i flere lag, så tøjet kunne holde maksimalt på varmen. Gennem hundreder af år har islændingene således strikket smukke mønstre i deres beklædningsgenstande - mønstre, som også den dag i dag bruges og efterlignes over hele verden. Denne kultur har således skabt et helt særligt forhold til islandsk garn af hjemmeavlet fåreuld.

Vaskeanvisninger

Vask altid i hånden. Brug lunkent vand ved maksimalt 30℃ med mild sæbe eller vaskemiddel. Vi anbefaler at modellen lægges i blød i ca. 10 minutter. Undgå at skrubbe eller vride garnet.

Se hele vores udvalg af lækkert garn her.