Istex

Den islandske garnfabrikant Istex blev grundlagt i 1991 og overtog driften af garnproduktion fra den hidtige producent af uld, Álafoss, som indtil da havde vasket og spundet uld siden 1896 og således var en traditionsrig virksomhed. Istex er det eneste firma i Island, som samler ulden fra fåreavlerne på organiseret vis. Efter indhentning af uld bliver denne vasket i Istex uldvaskeri ved hjælp af vand fra varme kilder og næsten uden brug af kemikalier. På garnfabrikken bliver den bedste uld brugt til produktion af håndstrikkegarn. Når ulden farves bruges udelukkende miljøgodkendte farver.

KATEGORIER

Garn fra Istex - et kvalitetsprodukt

Det islandske får har været avlet i over 1000 år uden indblanding af andre racer. Gennem tiden har ulden tilpasset sig det barske islandske klima og givet fåret den bedste varmeisolering og beskyttelse. Bortset fra en grønlandsk bestand, som oprindeligt blev importeret fra Island, findes der ikke får andre steder i verden med samme kvalitet af uld. Ulden har fine, bløde og elastiske dækhår, som har en ekstremt høj isoleringsevne. Disse egenskaber bevirker, at tøj, der er lavet af islandsk uld fra Istex, bliver lettere, varmere og mere vandafvisende end tøj lavet af andre uldkvaliteter. Det islandske får bliver hvert forår sat til højfjelds, så snart sneen er smeltet, og har derfor sin opvækst i et totalt uforurenet landskab. Man mener at dette er grunden til at de islandske får leverer nogle af verdens reneste kød- og uldprodukter.

Miljørigtigt naturprodukter

Istex blev grundlagt i 1991 og videreførte garnproduktionen af garnkvaliteter fra den gamle og traditionsrige islandske uldvirksomhed Álafoss, som på daværende tidspunkt havde været i drift og vaske, spundet og produceret uld siden 1896. Istex er det eneste firma på Island, som samler uld fra fåreavlerne på en organiseret måde. Rundt om på Island er der således indsamlings- og vurderingsstationer, hvor ulden omhyggeligt sorteres efter farve og kvalitet. Herefter vaskes ulden i Istex' uldvaskeri i vand fra de varme islandske kilder og på den måde opnår man et uhørt lavt forbrug af kemikalier. På garnfabrikken i nærheden af hovedstaden Reykjavik bliver den bedste uld brugt til produktion af håndstrikkegarn. Den del af ulden, som ønskes farvet, bliver behandlet udelukkende med miljøgodkendte farver.

Vask af garn fra Istex

Vi anbefaler at du ALTID vasker dine islandske garnkvaliter fra Istex i hånden. Anvend lunkent vand og en mild sæbe, vaskemiddel og/eller uldbalsam. Læg modellen i blød i cirka 10 minutter og undgå at skrubbe eller vride tøjet. Skyl herefter grundigt i lunkent vand. Pak modellen ind i håndkæder og pres så meget vand ud, som muligt. Du kan eventuelt slynge det rundt i luften i et par minutter for at tvinge det eventuelt overskydende vand væk. Læg til sidst modellen i den rette facon på et tørt håndklæde og lad det tørre helt. Hvis du ønsker at stryge modellen, så gør det meget forsigtigt fra vrangen med en fugtig klud under strygejernet.

Find vores udvalg af uldsæber og uldbalsam til islandsk garn her.