Hvilke fibre indeholder garnene?

Når garn produceres er der mange både naturlige og syntetiske (kunstige) fibre at vælge i mellem som "byggesten".
I vores sortiment af garn har vi garn af uld, bomuld, hør, mohair, alpaca og silkefibre etc. Hver fibertype har sine egne unikke egenskaber og de blandes ofte for at 
udnytte de bedste egenskaber fra hver fiber. De grovere garner har den fordel, at de er stærkere og langt mere holdbare end de finere fibre, som til gengæld er bløde og komfortable. 
Herunder kan du læse information om de fibre, som ofte forekommer i garnene her på webshoppen:


Uld:

Uldfibrene kommer fra almindelige får og er relativt grove fibre. To slående egenskaber er uldens modtagelighed overfor varme og dets evne til at filte, som skyldes fibrenes særlige overflade. Uldets udseende varierer afhængig af fårets race. Merinould fra merinofåret anses generelt som den fineste form for uld. Det er blødt og flot krøllet. Se bare DROPS Baby Merino, som er et utroligt populært og lækkert garn af merinould. Alt merinould i DROPS sortiment kommer fra Sydafrika og Sydamerika og stammer fra får, som ikke har været udsat for mulesing. 
Den rene nye uld er lavet direkte af fåreuld og er ikke genbrug fra eksisterende uldtøj. Uld som kan vaskes i vaskemaskine er kemisk behandlet for at reducere krøllerne på de yderste lag af fibrene. Dermed bliver de egnede til maskinvask og kaldes for Superwash behandlet uld.

 

Alpaca:

Alpacauld er en helt naturlig fiber, som kommer fra Alpakaen, der er et sydamerikansk kameldyr. Fibren har en struktur som ligner fåreuld. Blødheden kommer fra en lille diameter af fibren, som ligner den struktur der forekommer i merinould. Det er en slidstærk, blød, luksuriøs og silkelignende naturfiber. Garn lavet af uld og fibre fra alpakaen er ikke let at filte og nopper ikke og kan være let eller tung afhængig af hvor hårdt det er spundet. Sammenlignet med fåreuld er den varmere, blødere og indeholder ikke lanolin hvilket gør den hypoallergen - altså ikke-allergifremkaldende. DROPS Alpaca findes i 22 naturlige grundfarver med mere end 300 forskellige nuancer fra sort-blå til brun-sort, brun, hvis, sølv og grålig. Mohair:

Mohair fibrene kommer fra angorageder, som også kaldes formohairgeder. Det anses som værende en luksuriøs fiber. Mohairgarn er varmt som uld, men er væsentligt lettere. Det er slidtstærkt og svært at filte. Mohairfibrene har en helt karakteristisk glans skabt af den måde det reflekterer lyset på. På trods af at det fra starten er en grov fiber, så er mohair normalt spundet til et meget blødt og samtidig let garn. Dette resulterer i luftige og glansfulde flotte modeller.


Silke:

Silke er et meget fint og sammenhængende fiber lavet af tråde fra kokonen, som spindes af silkelarven, der senere udvikles til en silkesommerfugl. Mens silkelarven er dyrker, så er vildsilken eller tussahsilken, som den også kaldes, hentet fra vildmarken. Silkefibren er et af de stærkeste af de naturlige fibre og bliver til et flot og rustikt garn når det spindes. Det kan fint kombineres med andre fibre - særligt godt fungerer det med uld. Silke holder godt på varmen, absorberer fugt og er meget stærkt og stabilt når det strikkes. Det krymber ikke og vokser heller ikke. Silke bliver utroligt smukt når det farves med naturlige farvestoffer, som er tilfældet med DROPS Brushed Alpaca Silk.


Vegetabilske fibre:

Der findes i naturen flere varianter af vegetabilske fibre. De findes i cellevæggen på bl.a. planter og grøntsager. Blandt alle varianterne er der to, som er særligt kendt som de store tekstil- og strikkefibre - nemlig bomuld og hør.

Bomuld er et blødt fiber, som vokser rundt om frøene på bomuldsplanten (latin: Gossypium) og består næsten udelukkende af ren cellulose. Bomulden er for det meste hvidt, men findes også i grønne og brunlige varianter. Bomuldsfibre er oftest spundet i garn, som bruges til at lave et blødt og luftigt garn, der særligt egner sig til sommertøj og tilbehør. Bomuldsgarn er svagere end silke- og hørgarn, men mere slidstærkt end uld. Netop bomuldsgarn sælger vi til meget billige priser. Du kan se vores udvalg af bomuldsgarn her.

Merceriseret bomuld er bomuld, som har været gennem en merceriseret behandling, som giver trådene mere glans og gør fibrene stærkere. Samtidig tager de efter behandlingen lettere imod farvestof og er mere slidstærkt. Som eksempel kan det flotte DROPS Muskat nævnes. Merceriseret bomuld gør at tøjet lettere vil holde formen samtidig med at det ikke på samme måde vil krympe, som almindeligt bomuld ofte gør. Merceriseret bomuldsgarn er meget populært til strik til nyfødte babyer.

Hør fibrene kommer fra stilken af hørplanten, som er det stærkeste fiber af dem alle. Hørfibre er blød og glansfuld i sin oprindelse, men bliver faktisk pænere med årene som fibrene ældes. Hør er mere komfortabelt at bære på kroppen i varmt vejr end f.eks. bomuld, da det absorberer fugt bedre og tørrer hurtigere.
Som det ses på billedet er hørplanten/blomsten utroligt smuk og derfor kan det ikke undre at hørgarn også er en flot kvalitet. Dog har hørgarn ofte et meget rustikt udseende i forhold til eksempelvis bomuldsgarn. Bomuld og hør kan iøvrigt fint blandes - se f.eks. Drops Bomull-Lin.

 


Polyamid:

Polyamid fibre er måske bedre kendt som nylon. Det er meget slidstærkt og let at holde, kan vaskes i vaskemaskine og tørres i tumbleren. Polyamid fibren er elastisk og det gør den perfekt at blande med andre fibrer når man ønsker at producere slidstærke garnkvaliteter, som eksempelvis DROPS Big Fabel, som er strømpegarn i absolut topkvalitet.


Udover de ovenfor nævnte materialer bruges også syntetiske fibre såsom akrylviskose og polyester i de garnkvaliteter, vi forhandler her på shoppen.

VIL DU VINDE ET GAVEKORT PÅ 500,- KR?

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få inspiration
og ikke mindst gode tilbud!