Superwash-behandlet uld er ganske almindeligt uld fra får, som er blevet behandlet og forarbejdet på en måde, der gør det muligt at maskinvaske ved høje temperaturer uden at miste formen.
Mange er en anelse skeptiske overfor at arbejde med uld i deres strikkeprojekter fordi det så let krymper i vask og det har mere end én gang ødelagt glæden ved et nyt færdigstrikket pro-
jekt, at blusen eller sweateren kommer ud af vaskemaskinen og er blevet alt for lille.
Superwash behandlet uldgarn er derfor et fantastisk valg hvis du kan lide at arbejde med uldfibre, men ikke ønsker at resultatet skal ødelægges i vasken. Hvem gider f.eks. at bruge mange timer på at strikke en lækker bluse i gave til en person, man har kær, hvis den blot krymper i vasken for vedkommende? Det er rigtig ærgerligt. Derfor er superwash-behandlet uldgarn et godt alternativ når du skal strikke modeller, der skal bruges til daglig og ofte skal vaskes.
De færreste ved hvordan superwash uld produceres og her vil vi komme med en meget enkel gennemgang af processsen. Behandlingen udføres ved hjælp af et syrebad, der fjerner "skællene" fra fiberen og ved at coate (belægge) fiberen med et polymer, som dybest set holder skællene nede så de ikke kan klistre sammen og dermed forårsage krympning. Uldfibre er (med få undtagelser) den groveste garnfiber og derfor er det kun uld der superwash-behandles.
Langt størstedelen af den industrielt superwash-behandlede uld fremstilles ved denne metode. Herunder gennemgår vi den i grove træk:
*Polymet er et kunstigt fremstillet plaststof. Det er grundigt gennemtestet og er ikke skadeligt eller allergifremkaldende for mennesker.
Det er ikke altid let at gennemskue om den uldgarn, du finder i butikkerne, er superwash behandlet. Det åbenbarer sig dog når det rulles ud og du påbegynder strikningen. Superwash uldgarn er nemlig mere glat og knap så "flosset", som almindelig uld. Dette skyldes, at skællene er ætset væk og belagt med polymer, som nævnt ovenfor.
Her på webshoppen har vi valgt at tildele de superwash-behandlede garnkvaliteter deres helt egen kategori, som du finder i menuen garn. På den måde slipper du for at skulle gætte dig frem til om ulden nu er 100 % naturlig eller behandlet. Ydermere vil det også stå anført i produktbeskrivelsen hvis garnet er superwash behandlet.
For at behandle superwash uldgarn korrekt bør du benytte et uldvask-, skånevask- eller finvaskprogram i din vaskemaskine uden skyllemidler. Vi anbefaler på det kraftigste, at du undlader at bruge tørretumbler til at tørre tøj lavet i superwash-behandlet uld. Generelt kan superwash garn tåle minimum 40℃ og enkelte kan klare endnu højere temperaturer end dette. Brug aldrig skyllemiddel til tøj lavet af superwash garn. Fibrene bliver så bløde af dette, at de let glider fra hinanden, mister sine naturlige egenskaber og får en mærkelig facon.
Et godt tip: Gem altid banderolerne - de er garnets garantibesvis og indeholder ligeledes råd til håndtering af garnet. Dette gælder iøvrigt for alle garntyper.
En del producenter er som noget nyt begyndt at bruge betegnelsen merceriseret uldgarn, som alternativ til superwash uldgarn. Der er dog ingen grund til at blive forvirret over dette da det blot er to forskellige navne for den samme type garn.
Begrebet mercerisering kender man fra bomuldsgarn, hvor mercerisering gør bomuldsfiberen stærkere og tyndere.