Internettet vrimler i disse år med opskrifter og billeder af små, sjove hæklede eller strikkede figurer i alle mulige farver og former. De forestiller ofte et dyr, en bamse eller noget andet børnevenligt. Hvad enten du er på Instagram, læser blogs eller deltager i én af de mange Facebook-grupper om strik og hækling, så kan du næsten ikke undgå at have set disse dyr. Det kan også være du er stødt på hæklede dyr i forbindelse med en familieforøgelse.
De hæklede dyr er meget populære som rangler hængende på række i barnevognskæder (se billede til højre). Disse hæklede dyr kaldes for amigurumi.
Amigurumi stammer fra den japanske håndarbejdstradition og har været utroligt populære i hjemlandet i flere årtier. Senere har traditionen spredt sig til resten af verden og har siden 2003 blandt de mest populære trends i vesten.
Selvom navnet lyder meget specielt er amigurumi i virkeligheden bare den overordnede betegnelse for strikkede og hæklede fyldte dyr i små og mellemstore størrelser. Navnet amigurumi kommer da også af det japanske sprog hvor “ami” betyder at hækle, strikke eller knytte og “nuigurumi” betyder ‘en fyldt dukke’.
Rent praktisk kræver amigurumi heldigvis ikke de voldsomme hækle-tekniske færdigheder og alle kan derfor være med. Du skal blot kende de grundlæggende masketyper indenfor strik og hækling – så er du sådan set godt med. Dog kan det være en god idé at få forklaret hvordan du starter rigtig ud. Tag eventuelt et kig forbi bloggen Lityfa.dk, som har nogle rigtig gode guides til hvordan du kommer godt igang.
Afhængig af dyrets krop og form hækles amigurumi ud i ét eller i flere små dele, som samles til sidst. Det kommer i høj grad an på om dyret har mange lemmer (arme, ben, ører osv.) eller om det kun består af hoved og overkrop, som hækles sammen i et stykke.
Typisk vil man bruge strikkepinde eller hæklenåle som er en smule mindre end normalt for at opnå faste og tætte masker. Det sidste er vigtigt dels for at figuren kan holdes den ønskede form og dels for at figuren kan holde på fyldet og at dette ikke kan ses igennem fibrene. Som fyld bruger man standard polyester eller bomuldsfyld.
Det foretrukne garn til hækling af amigurumi er bomuldsgarn, som er stærkt og blødt og kan holde den ønskede form. Andre garntyper kan også bruges, men undgå elastiske kvaliteter.
For at give lidt effekt kan der iblandes mohair eller pelsgarn og til detaljerne (øjne, ører, næse, mund etc.) er knapper, perler og stofrester gode at have ved hånden.
Er du nybegynder indenfor hækling, men har lyst til at give dig i kast med et hæklet dyr selv, så har vi på webshoppen samlet nogle gør-det-selv hæklekits, som indeholder alt hvad du skal bruge af mat og opskrifter for lave dit eget dyr. Sættene er netop lavet med det formål at gøre det let for begyndere at komme igang. Du kan se billeder af de færdige projekter herunder.